Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Maak werk van je sollicitatiegesprek!

Zorg voor een positieve ervaring
Je hebt 3 veelbelovende kandidaten geselecteerd en uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dan ben je nu toe aan de volgende uitdaging: op een professionele manier een selectiegesprek voeren. Niet evident want welke leidinggevende heeft een opleiding gevolgd om dat tot een goed einde te brengen?

Wij zetten je graag op weg! Ontdek de do’s en don’ts in ‘sollicitatieland’ zodat je vol vertrouwen het gesprek kan aangaan.

Een acht voor sfeer en gezelligheid

Een sollicitatiegesprek is natuurlijk geen aflevering van ‘Komen eten’. Maar toch is het ook bij zo’n gesprek belangrijk om te zorgen voor een positieve ervaring. Of je nu kiest voor een online ontmoeting of een face-to-facegesprek op de werkplek.

Gaat de nieuwe werknemer nauw samenwerken met een collega binnen het bedrijf, dan kan je die ook altijd uitnodigen voor het gesprek.

Goed begonnen is half gewonnen

Neem de tijd om het cv en de sollicitatiebrief van de kandidaat grondig door te nemen voordat het gesprek van start gaat.

Begin op tijd. Maak op een vriendelijke manier kennis en stel de kandidaat op zijn gemak. Luchtige vragen kunnen helpen om het ijs te breken. Een ontspannen sfeer komt het gesprek alleen maar ten goede.

Leg kort uit hoe het gesprek zal verlopen en maak aantekeningen om de kandidaat later te evalueren.

En niet vergeten: non-verbale communicatie zegt vaak meer dan woorden

Ken je ‘klassiekers’

Ga van start met enkele klassieke vragen zoals:

  • Kan je kort iets over jezelf en je parcours vertellen?
  • Wat zijn je sterke en minder sterke punten?

Je vindt heel wat voorbeeldvragen voor een goed gesprek op de website van de VDAB. Wees respectvol en stel geen discriminerende, ongepaste vragen. Met open vragen ontdek je wie de persoon is die voor je zit. Is een antwoord niet helemaal duidelijk? Aarzel niet om door te vragen. Laat de kandidaat ook de nodige tijd om na te denken.

De juiste persoon voor de job

Is de kandidaat dé persoon voor de job? Dat kom je te weten door te peilen naar competenties, motivatie, manier van werken, ambitie en meer.

Uit het cv haal je al heel wat informatie. Om dieper in te gaan op bepaalde competenties kan je vragen naar de rol van de sollicitant in een aantal projecten.

Naast de nodige competenties is motivatie minstens zo belangrijk. Achterhaal waarom de kandidaat geïnteresseerd is in de job, het bedrijf en de sector.

Verder heeft elke sollicitant een eigen manier van werken: met oog voor detail of eerder voor de grote lijnen, volgzaam of ondernemend … aan jou om te bepalen wie het best in het plaatje past.

En dan is er natuurlijk nog de ambitie. Ga na hoe de sollicitant de toekomst ziet.

Bedrijfscultuur en persoonlijkheid

Werken voor een bedrijf dat matcht met je persoonlijkheid en manier van werken zorgt voor een grotere jobtevredendheid en dat leidt dan weer tot meer productiviteit. Zeker de moeite waard om hier dieper op in te gaan! Leg uit hoe het eraan toegaat in het bedrijf, hoe de sfeer is, waarom mensen er graag werken, welke doorgroeimogelijkheden er zijn, enz.

Originele vragen

Originele vragen kan je inzetten om mensen echt te leren kennen of om hen uit hun comfortzone te halen. Het kunnen vragen zijn zoals: “Welk advies zou je je vorige baas willen geven?”. Meer originele vragen op de website van indeed!

Vacaturecheck en verwachtingen

Je hebt nu al een duidelijk beeld van de kandidaat, tijd om nog even te focussen op de vacature en wat die concreet inhoudt. Nodig kandidaten ook uit om zelf vragen te stellen. Bespreek zeker de verwachtingen op het vlak van salaris, werk-privébalans, werkuren, enz.

Niet te lang

Een sollicitatiegesprek kost energie en concentratie. Laat het daarom niet te lang duren: een uur is meer dan voldoende.

And the winner is …

Het einde is in zicht! Geef duidelijke informatie over het verdere verloop van het sollicitatieproces. Wacht niet te lang om je keuze te maken.

Je toekomstige werknemer gekozen? Proficiat!

Publicatiedatum:
06 / 03 / 2024