Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Handen te kort in je horecazaak?

Waarom werken in de horeca zo leuk is en hoe medewerkers tijdelijk te werk stellen
Heb jij een koffieshop waar vroege vogels een cappuccino drinken, een foodbar in een kantoorwijk waar klanten ‘s middags langskomen voor een snelle hap, een brasserie die originele gerechten serveert of een bruine kroeg waar nachtraven het weekend inzetten, dan weet je dat de zoektocht naar extra personeel niet van een leien dakje loopt.

Heb jij een koffieshop waar vroege vogels een cappuccino drinken, een foodbar in een kantoorwijk waar klanten ‘s middags langskomen voor een snelle hap, een brasserie die originele gerechten serveert of een bruine kroeg waar nachtraven het weekend inzetten, dan weet je dat de zoektocht naar extra personeel niet van een leien dakje loopt.

Werken in de horeca is een avontuur op zich, vol verrassingen en, natuurlijk, een flinke dosis hard werken. Gelukkig bestaan er verschillende manieren waarop mogelijke kandidaten de sprong kunnen wagen.

Een van hen is Reinaud. Hij is 24 jaar, behaalde een bachelor Toerisme en Recreatiemanagement en volgt momenteel een banaba. Als tiener deed hij op zondag een studentenjob in de horeca. Nadien volgende er een pauze. Maar dit jaar begon het opnieuw te kriebelen. Via een van zijn vrienden die souschef is in de Entrepot del Tartufo in Hasselt is hij sinds de paasvakantie opnieuw aan de slag als jobstudent. “De taakverdeling verloopt supervlot, alles gaat via een app. Daarin zien we welke uren er vrij zijn en kunnen we zelf aanduiden wanneer we willen werken. We tekenen telkens een studentencontract voor die aangeduide uren. Het takenpakket is heel afwisselend. Het is best hard werken maar je krijgt er veel voor terug: je sociale vaardigheden krijgen een boost, je leert helder communiceren, omgaan met stress en feedback én samenwerken in team. Kortom een aanrader voor elke student die op zoek is naar een studentenjob!”

Welke zijn de manieren waarop je mogelijke kandidaten tijdelijk kan te werk stellen?

Flexi-job in de horeca

Het flexi-jobstatuut werd speciaal voor de horeca ingevoerd en geeft je als werkgever de mogelijkheid om voordelig een tijdelijke werkkracht aan te nemen. De voordelen voor jou als werkgever zijn:

  • Voor een flexi-jobwerknemer betaal je enkel een patronale bijdrage van 28%.
  • Op het flexi-loon zijn geen RSZ-werknemersbijdragen verschuldigd.

Mogelijke kandidaten zijn gepensioneerden of werknemers die al minstens 4/5 werken voor een of meerdere andere werkgevers. Concreet moeten ze in het derde kwartaal dat aan de flexijob voorafgaat, minstens 4/5 voor die werkgever(s) hebben gewerkt. De werknemer mag bij jou ook niet in zijn opzeg zijn of in een periode die gedekt is door een ontslagvergoeding. Alle praktische informatie vind je op de pagina Flexi-jobs in het ondernemingsgedeelte van de portaalsite van de sociale zekerheid.

Gelegenheidswerknemer of extra in de horeca

Het gaat hier om een tijdelijke overeenkomst voor maximaal twee opeenvolgende werkdagen. In dit statuut beschik je als werkgever over 200 dagen per kalenderjaar. De voordelen voor jou als werkgever zijn:

  • De sociale bijdragen worden berekend op basis van lage forfaitbedragen.

Wie mag aan de slag gaan als gelegenheidswerknemer? Iedereen. Het moet wel gaan om tewerkstelling die tijdelijk, uitzonderlijk en onregelmatig is. Je eigen personeel komt niet in aanmerking, tenzij het bijvoorbeeld gaat om iemand die een heel andere functie heeft en uitzonderlijk bijspringt in de zaal op een drukke dag.

Via horeca@work kan je nagaan hoeveel dagen een gelegenheidswerknemer nog kan presteren tegen gunstige voorwaarden. Alle praktische informatie over gelegenheidsmedewerkers vind je op de pagina Gelegenheidsarbeid in de horeca in het ondernemingsgedeelte van de portaalsite van de sociale zekerheid.

Jobstudent in de horeca

Wil je een jobstudent in dienst nemen, dan moet je een specifiek type contract met die student sluiten: de overeenkomst voor tewerkstelling van studenten. Die overeenkomst heeft een beperkte duurtijd. De voordelen voor jou als werkgever zijn:

  • Studentenarbeid is niet onderworpen aan de normale sociale bijdragen, maar aan verminderde sociale bijdragen of zogenaamde ‘solidariteitsbijdragen’.

Die solidariteitsbijdragen worden toegepast op het urenpakket dat elke student per kalenderjaar krijgt van de overheid. Dat urenpakket bedraagt in 2024 600 uur. Werkt een student meer dan zijn urenpakket, dan gelden de normale sociale bijdragen.

Vraag aan de student met wie je een overeenkomst wil sluiten een ‘Attest voor toekomstige werkgever’. Op dat Student@work-attest zie je hoeveel uur de student nog kan werken tegen verminderde sociale bijdragen in een specifiek jaar. Alle praktische informatie over jobstudenten vind je op de pagina Student@work in het ondernemingsgedeelte van de portaalsite van de sociale zekerheid.

Aan jou de keuze!

Kies welke formule het best bij jou past. Een tijdelijke werknemer aan het werk zetten kan een echte win-winsituatie zijn: de werknemer helpt jou uit de nood, jij geeft de werknemer de mogelijkheid om een centje bij te verdienen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Publicatiedatum:
05 / 07 / 2024