
Toch verlangt meer dan de helft van de werknemers naar het krijgen van feedback, zo blijkt uit onderzoek. Bij de jongste generatie is dat verlangen het sterkst. Feedback krijgen van je werkgever toont namelijk dat die gelooft in een samenwerking met jou op lange termijn.
Een feedbackcultuur creëren
In een feedbackcultuur wordt feedback gezien als een normaal en waardevol onderdeel van samenwerken. Het doel is groei en ontwikkeling stimuleren, zowel op individueel als op groepsniveau. Om tot zo’n cultuur te komen, moet je als werkgever een aantal stappen zetten:
Geef zelf het goede voorbeeld
Feedback begint bij de top. Als werkgever of leidinggevende ben jij de ‘feedback-ambassadeur’. Als jij feedback ziet als een waardevolle tool, doet de rest van het team dat automatisch ook.
Hoe toon je dat in de praktijk? Wel: vraag zelf actief om feedback, bijvoorbeeld: ‘Wat vond je van mijn presentatie?’, reageer ook positief op feedback, zelfs als die kritisch is. Bedank de feedbackgever en laat zien dat je iets doet met de feedback.
Maak van feedback een vast onderdeel van de werkcultuur
Een jaarlijkse evaluatie of functioneringsgesprek is niet genoeg om een feedbackcultuur te bouwen. Feedback moet een voortdurend proces zijn en onderdeel uitmaken van de dagelijkse gang van zaken.
Dat kan door:
- Een open deur-beleid te hanteren: maak duidelijk dat medewerkers altijd welkom zijn om feedback te geven, ook aan jou als leidinggevende.
- Regelmatig feedbackmomenten in te plannen.
Zorg voor een veilige omgeving
Feedback werkt alleen als medewerkers zich veilig voelen. Angst voor mogelijke negatieve gevolgen kan een open feedbackcultuur volledig blokkeren. Creëer daarom een sfeer waarin: fouten maken mag, vragen stellen positief is, ideeën voorstellen toegejuicht wordt, complimenten worden gegeven en conflicten worden opgelost.
Gebruik het 4 G-model
Niet iedereen weet hoe je feedback op een goede manier brengt. Een handige methode is bijvoorbeeld het 4 G-model. Je vindt het 4 G-model op de website van Infopunt e-leren:
- Gedrag: je benoemt objectief het waarneembare gedrag.
- Gevoel: je deelt mee hoe dat gedrag jou beïnvloedt en welke gevoelens het opwekt.
- Gevolg: je beschrijft de concrete gevolgen van het gedrag, zowel op individueel als op teamniveau.
- Gewenst: je zegt wat je wél wil zien. Zo creëer je heldere verwachtingen en vermijd je misverstanden.
Kies het juiste moment
Feedback geven tijdens een hectische werkdag of in een stressvolle situatie kan contraproductief zijn. Zorg dat er tijd en ruimte is voor een goed gesprek.
Vier successen
Soms is het gewoon goed en dan moet dat ook gezegd worden! Waardering en erkenning moeten vaste onderdelen worden van de werkcultuur. Dat kan door bijvoorbeeld:
- Successen hardop te benoemen in teammeetings.
- Kleine en grote prestaties te vieren, bijvoorbeeld met een complimentenronde.
Feedback een groeiversneller? Ja, absoluut!
Een open feedbackcultuur ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het vraagt om een bewuste aanpak en inzet van iedereen in de organisatie. Door zelf het goede voorbeeld te geven, feedback structureel in te bouwen, een veilige omgeving te creëren en successen te vieren, leg je als werkgever een sterke basis. Het resultaat? Een organisatie die alsmaar beter wordt!
13 / 03 / 2025